Az érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkező vádlott egy személykocsival 2018. április 6-án este, a 117. számú úton, Esztergom-Kertváros irányából Tát felé közlekedett.

A férfi a forgalom elől elzárt területet érintve, illetve a forgalmi sávokat elválasztó záróvonalat átlépve, az előtte haladó teherkocsi előzésébe kezdett. A vádlott ezt annak ellenére tette, hogy a szemközti forgalmi sáv nem volt szabad, hiszen vele szemben a sértett haladt a motorjával, ezért a szabálytalan sofőr a jármű bal elejével nekiütközött a sértettnek, illetve a motorkerékpár bal első részének. Az ütközés hatására a motorkerékpáros felborult és a füves partoldalnak ütközött, míg a személykocsi irányíthatatlanná vált, majd az útpadkára hajtott – közölte az ügyészség.

A sértett az ütközés során olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követő pár nappal később meghalt.  A baleset és a bekövetkezett halál között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.

 A vádlott cselekményével megszegte a KRESZ 4. § (1) bekezdés a) pontjában, a 18. § (1) bekezdés c) pontjában és a 34. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt szabályokat. Ezek szerint járművet az vezethet, aki érvényes vezetői engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs, továbbá a záróvonalat járművel sem átlépni, sem érinteni nem szabad. Előzni pedig akkor lehet, ha az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy – figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre – az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja.

 A férfi büntetőjogi felelősségéről az Esztergomi Járásbíróság fog dönteni.