Az esztergomi Szent Adalbert Központban keddtől csütörtökig tartó esemény a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik előkészítő rendezvénye. A világeseménynek esztergomi helyszíne is lesz.
    
A konferenciát Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg.
    
A nyitónapon Schőner Alfréd lipótvárosi főrabbi a széder estéről és annak liturgikus kapcsolatáról beszélt, majd Verő Tamás budai főrabbi a zsidó családi liturgia elemei közül az étkezésekhez kapcsolódó asztali áldások, imák jelentőségét emelte ki.
    
A konferencia második napján előadást tart az eucharisztiáról saját egyháza gyakorlatában az orosz és a román ortodox egyház szakértője, valamint a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka küldötte, Makariosz hrisztupoliszi püspök. Felszólal még Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita, valamint Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök és Fekete Károly református püspök.
    
Az eucharisztia az utolsó vacsorát megjelenítő cselekmény; a katolikusok eucharisztiának nevezik a szentmisén Jézus Krisztus testévé és vérévé átváltoztatott kenyeret és bort.