Az Esztergomi Járási Ügyészség  a különösen nagy értékre, jövedéki adózás alól elvont termékre elkövetett orgazdaság bűntette miatt folyamatban lévő nyomozás során indítványozta egy ukrán állampolgárságú nő letartóztatása határidejének meghosszabbítását, aki 37 500 doboz magyar zár-és adójegy nélküli cigarettát tartott a birtokában – közölte a főügyészség közleményében.

Az indítvány szerint  a gyanúsított június 3-án Esztergomban közlekedett egy lengyel hatósági jelzésű kocsival és 12 óra 40 perc körül a Nagy-Duna sétány parkolójában megállt. A gyanúsított a kocsiban összesen 37 500 doboz magyar zár- és adójegy nélküli cigarettát tartott, melyeket Magyarországon nem forgalmaznak, erre figyelemmel a gyanúsítottól lefoglalt cigaretták jövedéki adózás alól elvont terméknek minősülnek.

A Magyarországon nem forgalmazott cigaretták kiskereskedelmi eladási ára 1440 forint dobozonként. Erre tekintettel a 37 500 csomag cigaretta ára 54 millió forint.

Az ügyészség indítványa alapján a bíróság 2019. június 5-én rendelte el a gyanúsított letartóztatását.

Az ügyészség indítványozta a letartóztatás határidejének három hónappal történő meghosszabbítását, mert megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, illetve a bizonyítást veszélyeztetné.

A bíróság az ügyészség indítványának helyt adott, a gyanúsított letartóztatását 2019. október 5-ig meghosszabbította.