Az I. rendű vádlottnak két kislánya van, a nagyobbik öt, a kisebbik három éves. Édesapja, a II. rendű vádlott az egyik rehabilitációs intézetben lakik, könnyen befolyásolható, de a beszámítási képessége nem kizárt. Az édesanya elhatározta, hogy ráveszi az apját a kisebbik lányának megölésére, ezért a férfit telefonon egy kitalált ürüggyel találkozóra hívta.

A vádlottak tavaly augusztus 13-án Tatán találkoztak, ahová az anya babakocsival magával vitte a kisebbik gyermekét, majd sétálni indultak. Útközben egy boltnál az asszony sört, konyakot és bort vásárolt, hogy az apját leitatja. A férfi egy óra alatt megitta az összes italt, melynek hatására ittas állapotba került. Ezt kihasználva az asszony felszólította, hogy a kislányt fojtsa meg, azt állítva, hogy a gyermek nem az ő lánya. Ekkor mindketten egy fás-bokros részhez tolták a babakocsit, az asszony figyelte, jön-e valaki, közben a férfi a kislány nyakát kis erővel rövid ideig szorította, de amikor látta, hogy a sértett arca kékülni kezd, a bűncselekményt önként abbahagyta.

Mikor az asszony látta, hogy az apja nem tett eleget a kérésének, a férfit hazaküldte, ezt követően hívta a mentőket.

A kislány nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban a nyak hosszabb ideig történő szorítása esetén, az agy vérellátási zavarának következményeként a sértett halála következett volna be. 

Az I. rendű vádlott cselekménye tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel, a II. rendű vádlotté három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az elkövetők büntetőjogi felelősségéről a Tatabányai Törvényszék fog dönteni.