A „Megismerem - Megszeretem – Megőrzöm” címmel szervezett, megyei szintű vetélkedőn, három esztergomi iskola csapata is elindult. A helyi sajtó a 2013-ban létrejött értéktárról szóló online megmérettetés második fordulójára kapott meghívót január 17-ére, az egyik helyszínre, a Szent István téren lévő Balassa iskolába.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat által általános- és középiskolás diákok számára szervezett háromfordulós, vetélkedőn a megyei értéktári értékek kerülnek a középpontba. A verseny január 17-i, második, online fordulóján a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és a Dobó Katalin Gimnázium mellett a Balassa Bálint Szakgimnázium csapata mérte össze tudását a megye többi résztvevőjével. A megmérettetés érdekességét annak online jellege adta, amikor megyeszerte húsz helyen, egy időben, a számítógépes rendszer egy-egy terminálja előtt ülve vettek részt a megyei diákok.

Múlt és jövő értékei – három esztergomi iskola is a megyei vetélkedőn
 

 

A sajtó számára lehetőség nyílt a 14 órakor elkezdődött vetélkedőn tájékoztatást kapni a vetélkedőről illetve az értéktárról.

A „Megismerem - Megszeretem – Megőrzöm” megyei szintű vetélkedőről a szervező megyei önkormányzat nevében Steindl Balázs, a közgyűlés alelnöke többek között elmondta, hogy az iskolások részére meghirdetett értéktár pályázattal azokat a településeket célozták meg, ahol már működik értéktár. Erre a háromfordulós vetélkedőre a megyéből több mint húsz, fele általános-, fele középiskola jelentkezett, mondta Steindl Balázs, majd azzal folytatta, hogy az első fordulóban a tanulóknak olyan értéket kellett feldolgozniuk, mely sem a helyi, sem a megyei értéktárban nem szerepelt eddig, illetve a január 17-i második fordulón hat csapat – három általános- és három középiskola – jut tovább a harmadik, akkor már szóbeli vetélkedőre. A megyei közgyűlés alelnöke rámutatott, hogy a 2013-ban létrejött megyei értéktár gyűjtemény célja az volt, hogy a településeken olyan értékeket gyűjtsék össze, melyek túlmutatnak a település határain, valamint koordinálják a települési értéktárakat, ahogy Esztergomban is van ilyen értéktár, ezért is indulhattak a helyi iskolák a vetélkedőn. 

Steindl Balázs felhívta a figyelmet, hogy létrehozták a KEM Értéktár honlapját, illetve annak facebookos változatát is, ahol nyomon követheti a közönség az értéktárral kapcsolatos fejleményeket, így például ennek „Megismerem - Megszeretem – Megőrzöm” vetélkedő résztvevőit és a fordulók eredményeit is.

Múlt és jövő értékei – három esztergomi iskola is a megyei vetélkedőn
 

 

Bánhidy László alpolgármester kiemelte, hogy fontos és izgalmas kezdeményezés a helyi- és megyei értéktár, melyben nemcsak az önkormányzat által létrehozott Értéktár Bizottság, hanem kisebb-nagyobb helyi civil szervezetek és magánszemélyek is javaslatokat tehetnek helyi értéktárbeli jelölésre. Az alpolgármester arról is szólt, hogy a megjelölt értékekről készített írásos és fotódokumentációk arról is tanúskodnak, hogy az adott érték nemcsak a helyi, de megyei szinten, illetve akár a Kárpát-medencében is jelentős értéknek számít.