Schanda Tamás a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a harmadik negyedév végéig 53 szakaszt korszerűsítettek, 121 kilométeren. Az év végére további 360 kilométernyi út átadása várható 104 szakaszon.
 
Hozzátette, hogy a munkálatokat több program forrásaiból finanszírozzák. A Magyar Falu Program keretében a vidéki bekötő- és összekötő utakat korszerűsítik. Az első ütem kivitelezése több mint 100 települést és majdnem 250 kilométernyi útszakaszt érint. A Komplex Útfelújítási Program keretéből 2016 és 2020 között több mint 550 szakasz újult és újul meg csaknem 1500 kilométeren. Az uniós társfinanszírozású Terület- és Településfejlesztés Operatív Program (TOP) forrásaiból a megyei önkormányzatok bevonásával kijelölt 184 útszakasz műszaki állapota javulhat összesen 520 kilométeren.
 
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az úthálózat korszerűsítésével a kormány régi adósságot törleszt az ország sok térségében, hiszen - mint fogalmazott - a Gyurcsány- és Bajnai-időszakot az útfelújításokban is felelőtlenség és észszerűtlenség jellemezte.
 
A kényelmesebb és biztonságosabb közlekedés javítja az életminőségét, és bővíti a települések gazdasági lehetőségeit - hangsúlyozta, és megjegyezte, hogy korszerűbb utakon gyorsabb az áruk szállítása, és szolgáltatásokat is nagyobb távolságokra lehet értékesíteni. A kormány mindezek miatt továbbra is elkötelezett az útfelújítási programok iránt - tette hozzá Schanda Tamás.