Április 13-ára, a távfűtési szezon zárására időzítve rendezte meg a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) a Távhőszolgáltatók Napját, amelyhez ismét csatlakozott a Veolia Energia Magyarország Zrt. is. A cégcsoport tagjai Magyarországon közel 120 ezer lakossági és intézményi ügyfél számára termelnek hőenergiát, emellett távhőszolgáltatóként pedig 12 városban, 13 500 lakás távfűtéséről gondoskodnak közvetlenül. Ezért is döntött úgy a vállalat vezetése, hogy a csoporthoz tartozó létesítmények ismét csatlakozzanak a Távhőszolgáltatás Napja rendezvénysorozathoz. 

Az előző évekhez hasonlóan most is öt városban várták az érdeklődőket a Veolia csoporthoz tartozó távfűtőművekben: Cegléd, Dombóvár, Dorog, Tata, és Érd városok létesítményeiben hirdettek nyílt napot. 

„A létesítmény-bejárással szeretnénk közelebb hozni az emberekhez az energiatermelést és megmutatni a távfűtésben rejlő lehetőségeket. A tapasztalataink pedig azt mutatják, hogy a kezdeményezés pozitív visszhangra talált, ugyanis évről évre erős a közönség érdeklődése” – fejtette ki Bicskei Tibor a Veolia Energia Magyarország Zrt. távhő ágazat vezetője.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. a távhőtermelő ágazatban meghatározó szerepet tölt be hazánkban, minden ötödik távfűtött lakásnak a cégcsoporthoz tartozó létesítmények termelik meg a szükséges hőenergiát. Magyarországon a 4 milliós lakásállományon belül több mint 650 ezer háztartás fűtését biztosítják távfűtési rendszerek. 

A létesítmény-bejárás alkalmával a látogatók arról hallhattak tájékoztatást, hogy környezetvédelmi szempontból miért kedvezőbb egy helyen, ellenőrzött körülmények között hőt termelni, mint egyedi fűtési megoldásokat üzemeltetni. A hőenergia-ellátás központosítása egyszerre kínál jó feltételeket a hatékonysági paraméterek javítására, a lakosságnál jelentkező költségek féken tartására, valamint a káros környezeti kibocsátások mérséklésére. „A bejárások alkalmával a látogatók arról is információt kaphatnak, hogy a távfűtőrendszereknek milyen fontos szerepe van a városi légyszennyezés elleni harcban, amelyet a Veolia egyik szívügyeként kezel” – fűzte hozzá Bicskei Tibor.