Komárom-Esztergom megyében a tatabányai Stop Cukrászdában mutatták be 12 megyei cukrászda részvételével Magyarország Tortáját, az Őrség Zöld Aranya nevet viselő őrségi tökmagolajjal és mandulaliszttel készült édességet, illetve Magyarország Cukormentes Tortáját, az Áfonya hercegnő tortáját. A sütemények augusztus 20-tól vásárolhatók meg az írásunk végén található cukrászdákban.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta, tizedik alkalommal készítik Magyarország Tortáját, mely a cukrászoknak a kézművesség ünnepe és az sem elhanyagolható, hogy ilyenkor jóval többet keresik fel a cukrászdákat.

Rabóczky Jánosné, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke és a Stop cukrászda vezetője szólt arról, hogy az Őrség Zöld Aranya, Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása 43 pályázó közül került az első helyre. Elkészítése igazi kihívás és még a több évtizedes tapasztalattal bíró mestereknek sem sikerült elsőre.

Az „Őrség Aranyának” méltán nevezett hagyományos őrségi tökmagolajjal és mandulaliszttel készült felvert, a málnazselé, a hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával kialakított ropogós réteg csodálatos ízkombinációt alkot. A különböző textúrák a tökmagolajos tükörzselével fedve izgalmas gasztronómiai élményben részesítik a torta kóstolóját.

Jezsóné Rieder Katalin, a Cukrász Ipartestület megyei elnöke elmondta, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.

Petrezselyem Antalné, a Petre Cukrászda vezetője hozzátette, az érdeklődés felkeltésén túl a kezdeményezés további haszna, hogy a tanulókkal is megismertessék a szakma szépségeit. Elmondta, jelenleg a kamara közvetítésével kötött tanulószerződéssel hat diák ismerkedik náluk a cukrászattal és mindannyian részt vettek a különleges torta készítésében.

Turainé John Katalin, Tatabánya alpolgármestere kiemelte, a jó cukrászdák mindig a helyi közösségi élet színterei és megerősítői és a településeken élők büszkék is ezekre a helyekre, ahová jó érzés bejönni.

A Magyarország Cukormentes Tortája, az Áfonya hercegnő tortája nevet viseli, melyet a budapesti Tortavár Cukrászda készített. Pechtol Zsolt cukrász édessége nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert.

Az Áfonya hercegnő tortája különösen izgalmas attól, hogy valamennyi íz külön-külön is érvényesül. Mindent érezni, amit a torta előzetesen, látványában ígér, vagyis az áfonyát, a szeder és ribizli pikáns ízét, valamint a joghurtot és a mandulát. A cukrász törekvésének köszönhetően alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű desszert született, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 2016-ban ötödik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak.

Az idei Magyarország Tortája az alábbi cukrászdákban kóstolható meg; Erika (Kesztölc), Ettore (Esztergom), Gála (Tatabánya), Jánoska (Komárom), Kovács (Esztergom), Krisztina (Vértessomló), Molnár (Komárom), Németh (Ács), Petre (Tata), Piskóta (Ács), Stop (Tatabánya), Vikor (Tata), valamint a Jenei Kávéházban Vértesszőlősön.