Idén nyáron is Magyarország legszebb helyeire juthatnak el a felső tagozatos és középiskolás fiatalok a kerékpáros vándortábor szervezésének köszönhetően. A természetjárást, és ezzel az egészséges életmód hangsúlyozását célzó egyhetes táborok nemcsak a pedagógusok válláról veszik le a szervezés terheit: a hétnapos túra alatt a fiatalok megismerkedhetnek Magyarország természeti értékeivel, kulturális örökségével is, ráadásul mindezt csoportban, barátaikkal és osztálytársakkal együtt.

Az első egyhetes turnus 2019. június 17-én, hétfőn indul. Ezt követően vándortábori útvonalaknál a jelentkezési naptárban található napokon lehet indulni augusztus 9-ig. Már az összes további útvonalon elfogytak a helyek, de az északi túrára még van lehetőség jelentkezni. Az Észak-magyarországi útvonal: Salgóbánya, Ipolytarnóc, Hollókő, Bánk, Zebegény, Kesztölc.

A gyerekek napi 20-70 kilométert, összesen 150-250 kilométert tesznek meg az egy hét  alatt. Az Észak-magyarországi útvonalon bejárják Salgóbánya és Ipolytarnóc környékét, ahol felfedezhetik a magyar Pompeii néven is ismert Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület évmilliókra visszanyúló növény-és állatvilágát, majd részt vehetnek egy 4DX mozi előadáson is.

Megcsodálhatják a világörökség részét képező falvat, Hollókőt is, majd gyönyörű erdei környezetben haladhatnak tovább Bánk felé, ahol csobbanhatnak egyet a tó vizében. Bánkot és Szokolyát maguk mögött hagyva a Duna-menti kerékpárúton nincs megállás a szobi kompkikötőig, ahonnan végül Esztergomot és ott a lélegzetelállító bazilikát veszik majd célba.

Amellett, hogy ez a vándortábor tudatosan „zöld” tábor, fontos a közösségépítő szerepe, hiszen a gyerekek szembesülhetnek azzal, hogy mi mindenre képesek, például nagy távolságokat legyőzni, rossz időjárási körülményeket is átvészelni, nagyobb emelkedőkön feltekerni.

A gyerekek számára kifejezetten olcsó tábor a táborvezető pedagógusokat 100.000 forint díjban részesíti.  A szervezők minden olyan intézmény jelentkezését is várják, amelyek gyermek vagy ifjúsági közösségeket fognak össze, és fontos szempontként kezelik a környezet megismerését, megvédését, a sportot. Az is jelentkezhet a táborba, akinek nincs kerékpárja, vagy annak állapota nem megfelelő. A kerékpáros vándortáborban mindenki számára jó minőségű kerékpárt, sisakot, láthatósági mellényt, hazavihető kulacsot és szervizt, pótalkatrészeket biztosítanak, hogy az élményt ne gátolja technikai akadály.

A részvételi díj 25.000.- Ft/fő - a táborvezetőknek nem kell részvételi díjat fizetniük, kerékpáros vándortábor-vezető képesítéssel rendelkező pedagógusok bruttó 100.000 forint táborvezetési díjban részesülnek,  amihez a képesítést még idén tavasszal meg tudják szerezni.